Crisisdienst Jeugd
Bureau Jeugdzorg Limburg heeft een Crisisdienst Jeugd (CDJ). Dit team is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar en beschikbaar in crisissituaties betreffende jeugdigen in de regio’s Noord-Limburg en Midden-Limburg en betreffende alle jeugdigen die cliënt zijn van Bureau Jeugdzorg Limburg; zowel in Noord-, Midden- als Zuid-Limburg. De Crisisdienst Jeugd is rechtstreeks bereikbaar via telefoonnummer 088 0072990.
Speelt de crisissituatie in Zuid-Limburg en betreft het geen cliënt van Bureau Jeugdzorg Limburg, dan kan contact worden opgenomen met Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg (T: 043-6045777).
De Crisisdienst Jeugd is rechtstreeks bereikbaar via telefoonnummer 088 0072990.
Als er sprake is van een (dreigende) crisissituatie binnen een gezin dan schakelt een hulpverlener de hulp in van een van de collega’s van de CDJ. Tijdens en vooral buiten kantooruren staat dit team van medewerkers klaar om in te grijpen in ernstige situaties waarbij de veiligheid van een jeugdige in het geding is.
Inzet Crisisdienst Jeugd
In het eerste telefonisch contact maakt de CDJ-medewerker een inschatting van de aard en ernst. De inzet kan vervolgens variëren van een telefonisch consult tot en met een inschatting ter plaatse om gezamenlijk met jeugdige en ouders een passende oplossing te vinden. Vooral de eigen kracht en mogelijkheden in het sociale netwerk worden hiervoor benut.
Samenwerking
De Crisisdienst Jeugd werkt intensief samen met partners zoals zorgaanbieders, politie, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, kinderartsen en justitie. Deze samenwerking maakt het voor de CDJ in vrijwel alle gevallen mogelijk om snel en op maat gesneden hulp in te zetten. Dat kan omdat een veiligheidsinschatting door het CDJ in de regel automatisch kan worden omgezet in acute zorg: inzet van intensieve ambulante pedagogische begeleiding of een crisisplaatsing. Korte lijnen met de hulpverlening zijn dan van groot belang.
Om een idee te geven in welk soort situaties de Crisisdienst Jeugd wordt ingezet in de praktijk geven we twee voorbeelden.
Voorbeeld situatie 1 – Voorbeeld situatie 2
Inzet CDJ
In het eerste telefonisch contact maakt de CDJ-medewerker een inschatting van de aard en ernst. De inzet kan vervolgens variëren van een telefonisch consult tot en met een inschatting ter plaatse om gezamenlijk met jeugdige en ouders een passende oplossing te vinden. Vooral de eigen kracht en mogelijkheden in het sociale netwerk worden hiervoor benut. Indien nodig kan Ambulante Spoedhulp ingezet worden, al dan niet ondersteund met het tijdelijk gebruik van een noodbed.
Samenwerking
Het team Spoedeisende Hulp werkt intensief samen met zorgaanbieders, politie, AMK, Raad voor de Kinderbescherming, kinderartsen, justitie, enzovoorts. Deze samenwerking maakt het voor de CDJ in vrijwel alle gevallen mogelijk om snel en op maat gesneden hulp in te zetten. Dat kan omdat een veiligheidsinschatting door het CDJ in de regel automatisch kan worden omgezet in acute zorg: inzet van intensieve ambulante pedagogische begeleiding of een crisisplaatsing. het CDJ is de enige die een jeugdige kan plaatsen in een crisisopvang van een van de drie provinciaal gefinancierde zorgaanbieders. Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Een nauw contact met de politie is ook zeer waardevol. Vaak komt de politie als eerste ergens ter plaatse waar sprake is van een onveilige situatie voor een kind of jongere. Korte lijnen met de hulpverlening zijn dan van groot belang.