Halvering uithuisplaatsingen met nieuwe methode Bureau Jeugdzorg
Een nieuwe methode voor jeugdbescherming heeft in Rotterdam-Zuid in de afgelopen twee jaar bijna een halvering van het aantal uithuisplaatsingen na een melding bij de Raad voor de Kinderbescherming opgeleverd. Ook het aantal ondertoezichtstellingen neemt af. Kinderen en gezinnen worden sneller geholpen en weten eerder waar ze aan toe zijn. Staatssecretaris Teeven geeft op 2 oktober het startsein om deze methode in de rest van de stadsregio Rotterdam toe te passen.
De ontwikkeling van de methode is een gezamenlijk initiatief van Stek Jeugdhulp, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam. De ontwikkeling van de methode is mogelijk gemaakt door vliegwielsubsidies van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Samen met cliënt
De hulpverlening komt op gang direct nadat er bij de Raad voor de Kinderbescherming een melding is gedaan. Bureau Jeugdzorg, de Raad en de zorgaanbieders zitten direct aan tafel met de cliënt. Voorheen kon dat pas nadat de Raad haar onderzoek had afgerond, en nadat de kinderrechter de jeugdbeschermingsmaatregel had uitgesproken. We winnen dus tijd en voorkomen zo dat een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing nodig is. Van het begin af stellen we samen met de cliënt een actieplan op. Samen met het kind en het gezin bepalen we wat er nodig is om een veilige opvoedsituatie te realiseren. Mocht er toch een ondertoezichtstelling nodig zijn, weten we bij aanvang van de maatregel wat er moet gebeuren om deze zo snel mogelijk te beëindigen.
Vliegwiel
In Rotterdam-Zuid is met een zogenoemde Vliegwiel 1 subsidie onderzocht hoe het aantal ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen kan worden teruggebracht. Met een Vliegwiel 2-subsidie is op de noordoever gezocht naar criteria wanneer een situatie goed genoeg is om een maatregel af te sluiten. Samengevoegd leiden deze beide trajecten, tot de nieuwe methode voor integrale jeugdbescherming, die een doorontwikkeling is van de in de jeugdzorg gehanteerde Deltamethode.
Transformatie
De nieuwe methode sluit goed aan op de ontwikkelingen rondom de transitie en transformatie van de jeugdzorg. In het nieuwe stelsel zal de jeugdbeschermer werken met de integrale methode voor jeugdbescherming. De aanpak wordt gebruikt op het Jeugdbeschermingsplein, een Rotterdams initiatief waar de gezamenlijke jeugdhulpinstellingen jeugdhulp organiseren voor gezinnen waar veiligheid en ontwikkeling van kinderen onvoldoende gegarandeerd zijn.
Bron: Bureau Jeugdzorg Rotterdam
03 oktober 2013