
Als uw kind met de politie in aanraking is gekomen, wordt dit gemeld aan de Raad voor de Kinderbescherming. Een medewerker van de Raad zal dan met uw kind praten. Afhankelijk van zijn bevindingen geeft hij Bureau Jeugdzorg Limburg de opdracht om uw kind te begeleiden. Ook de Officier van Justitie en de kinderrechter kunnen uw kind, naast een voorwaardelijke straf, toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering opleggen.
Een begeleider van de afdeling jeugdreclassering gaat dan met uw kind aan de slag. Samen stellen zij een werkplan op. Hierin staan doelen en afspraken waaraan uw kind zich moet houden. U heeft daarin ook een belangrijke, motiverende taak. Houdt uw kind zich namelijk niet aan de afspraken die zijn gemaakt, dan kan dat gevolgen hebben voor de eventuele straf of de hoogte ervan.
Bureau Jeugdzorg kent verschillende begeleidingstrajecten. Een jongere die één keer een fiets heeft gestolen, krijgt een ander traject dan een veelpleger of iemand die een zwaar strafbaar feit heeft begaan. Ook voor allochtone jongeren is er soms een apart traject.