Langer dan negen weken wachten op hulp vanuit jeugdzorgaanbieders is altijd onverantwoord. In sommige gevallen is een week wachten op hulp zelfs te lang. Dat zegt Bureau Jeugdzorg Limburg in een reactie op het rapport (On)verantwoord wachten van de regionale rekenkamers.
De vier regionale rekenkamers hebben de wachtlijstrapportages uit de vijftien jeugdzorgregio’s vergeleken. Op basis daarvan concluderen ze dat het onduidelijk is hoeveel kinderen onverantwoord lang op een wachtlijst voor jeugdzorg staan. Op 1 juli 2011 stonden er bijna drieduizend kinderen langer dan negen weken op de wachtlijst. Dat mag als bureau jeugdzorg vaststelt dat wachten verantwoord is. De rapportages geven echter te weinig informatie over omvang en ernst van de problematiek. Er zouden slechts zes kinderen onverantwoord lang op een wachtlijst staan. Het is aannemelijk dat het aantal kinderen dat onverantwoord lang wacht groter is dan gerapporteerd, stellen de rekenkamers.
De Rekenkamers adviseren naar aanleiding van hun rapport om de urgentie als maatstaf te houden voor de snelheid van de zorgverlening en om bijvoorbeeld voortaan ook gevallen die (in afwachting van de geïndiceerde zorg) al enige (andere) vorm van zorg krijgen, onder de loep te nemen. Zo krijgt iedereen een reëler beeld van de wachtlijstproblematiek in de jeugdzorg.
Het IPO (Inter Provinciaal Overleg) is het niet eens met de conclusies van de rekenkamers.