De integrale aanpak van de ernstig overlastgevende jeugdgroep in Ubach over Worms is succesvol gebleken. Dat wordt duidelijk uit het evaluatierapport van deze aanpak, waarbij Bureau Jeugdzorg (Jeugdreclassering) een van de betrokken partijen was. De overlast van de jeugdgroep die al langere tijd in de wijk opereerde, is sterk afgenomen. Ook de omvang en de samenstelling van de jeugdgroep is veranderd.
Stand van zaken
In november 2012 heeft een nieuwe actualisatie plaatsgevonden volgens de shortlistmethode van Beke. De bestaande jeugdgroep is opnieuw ‘gewogen en gemeten’. De groep van meer dan 50 personen, is niet meer in deze samenstelling en tijdsbestek aangetroffen in de openbare ruimte. Het predicaat Criminele Jeugdgroep is dan ook niet meer van toepassing. De afname van de overlast komt naar voren uit het uitblijven van nieuwe meldingen. Zowel bij de politie als bij de gemeentelijke melddesk zijn geen meldingen meer binnengekomen die herleidbaar zijn tot de jeugdgroep. Daarnaast zien we ook dat het gedrag van de jongeren in positieve zin is veranderd.
Integrale werkwijze
Onder regie van de gemeente werden alle betrokken organisaties, politie, justitie, Openbaar Ministerie(OM), Bureau Jeugdzorg (Jeugdreclassering), Veiligheidshuis, Welsun en gemeentelijke afdelingen bijeengebracht om een plan van aanpak op te zetten en uit te voeren. De gekozen methodiek was vooral een pragmatische; minder tijd en energie steken in het beschrijven van onder andere situaties en doelen, maar snel starten met de concrete aanpak. Binnen deze aanpak is gekozen om op praktische wijze alle reeds lopende contacten, acties e.d. te inventariseren onder beheer van de politie. Landgraaf werd bij deze aanpak gemonitord en ondersteund door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Individueel traject
De aanpak bestond uit een aantal concrete stappen. Voor elk van de overlastgevende jongeren is een individueel traject opgesteld. Voor de jongeren die in ernstige mate overlast veroorzaken, geldt nog steeds een ‘zero tolerance’ beleid; op elke misstap wordt gelijk actie ondernomen. Aan de meerderjarige jongeren die in mindere mate overlast veroorzaken, werd de verplichting opgelegd om met het Veiligheidshuis politiedistrict Kerkrade in overleg te gaan om het gedrag te veranderen. Waar het ging om minderjarige jongeren, kregen de ouders deze verplichting opgelegd. In het Veiligheidshuis werken gemeenten, politie, justitie en welzijns- en zorginstellingen samen.
Op basis van alle processtappen die het kernteam heeft doorlopen is een definitief plan van aanpak opgesteld dat ook voor de toekomst van toepassing blijft op deze problematiek. Het kernteam blijft de integrale aanpak voortzetten.
Bron: gemeente Landgraaf